Servicen viktigare än själva maten

Trevlig personal är extremt viktigt, ny forskning visar att maten är av underordnad betydelse.

Servicen är viktigare än maten när vi går på restaurang. Det visar en ny doktorsavhandling i måltidskunskap från Örebro universitet. - En seg köttbit uppskattas inte av någon. Men om servicen agerar på ett föredömligt vis kan situationen vändas tilll något positivt, säger Ute Walter som skrivit avhandlingen.

Genom stort antal intervjuer har hon kartlagt synen på restaurangupplevelser. Forskningen omfattar svenskarnas erfarenheter från såväl budgethak vid lunchtid som lyxrestauranger. – Som gäst har man inte samma förväntningar på en enkel bricklunch som när man går ute och äter på kvällen. Men i de flesta sammanhang är de sociala interaktionerna viktigast, sedan mat och dryck. Den fysiska restaurangmiljön kommer på tredje plats, säger Ute Walter.

Enligt henne är tajming extremt viktigt. Om det uppstår väntetider bör personalen ge en förklaring och kanske servera något extra under tiden för att lugna gästen och göra väntan trevligare. -Under en restaurangvistelse blir det alltid en viss dialog mellan gästen och de anställda. Här blir personalen kunskaper och färdigheter avgörande, säger hon.

Källa: Metro 2011-05-16